Alma! liikeooppera

17.02.2021

kuva: Ville Hautakangas

"Säveltäisit jumalauta itse, etkä järjestelisi Gustavin scherzoja ja allegroja." 

-Alma! toinen näytös osa V "Muistutat leivonnaista"

Alma! oli ehdolla Pohjoismaisen Neuvoston Musiikkipalkinnon 2022 saajaksi ja Teosto-palkintoehdokas 2022 

Pohjimmiltaan Alma! kertoo omasta vapaudesta päättämisestä ja pyrkimyksestä solidaarisuuteen.

"Me kuulumme yhteen hetkiä, joita ei mitata elämänkaarissa, ei vuosissa ei edes viikoissa, ei päivissä ei tunneissa. Me kuulumme yhteen hetkiä, joita mitataan sekunneissa."

Alma! toinen näytös osa VI "Kun ihminen kuolee, suu jää asentoon "i"?"

Säveltäjä Alma Mahler, tunnetun säveltäjä Gustav Mahlerin vaimo, saa oopperassa äänen ihmisenä, jonka sävellystyö jäi kesken.

Työryhmä

koreografia ja ohjaus: Petri Kekoni
sävellys: Minna Leinonen
libretto: Minna Weselius
kapellimestari: Jutta Seppinen
äänisuunnittelu: Jussi Suonikko
puvustus: Ella Kauppinen
valosuunnittelu: Jonne Nieminen ja Sari Mayer
kantaesitysstriimaus 17.2.2021 keikalla.fi
tuotanto: Tanssiteatteri MD, Petri Kekoni Company, CHANGEnsemble ja Tampere Biennale


Arvioita

Lue FMQ:


Muutamalla instrumentilla Leinonen on onnistunut synnyttämään kiehtovan ja persoonallisen äänimaailman, jossa näennäisen pienillä soittimellisilla eleillä on saatu aikaan kokonaisen orkesterin verran ilmaisuvoimaa. Musiikin tempovaihtelut ovat eläviä, dramaattisen purkaukset järisyttäviä ja suvannot unenomaisia. 

Olennaista koko Alman! onnistumisen kannata on tietysti se, että kaikki ilmaisukeinot ovat niin elimellisesti kiinni toisissaan: musiikki, tanssi, teksti, kertojaääni, taustanauhat ja visuaalinen maailma sekoittuvat toisiinsa yhdeksi suureksi monitaiteelliseksi kokonaisuudeksi.

  • Harri Hautala, Aamulehti 18.2.2021

Minna Leinosen värikylläinen ja ilmaisurikas partituuri liikkuu laajalla alalla, hermostuneesta poukkoilevuudesta lyyriseen kimmellykseen, joka tuo toivoa oopperan ahdistuneiden naisten kohtaloihin. En epäröisi kutsua Almaa merkittäväksi läpilyönniksi Leinosen säveltäjänuralla. Jussi Suonikon elektroninen äänisuunnittelu laajentaa musiikkia tilallisesti.

  • Harri Kuusisaari, Rondo 19.2.2021

Korkeajännitteiden draamakaaren Leinonen on rakentanut lujin ottein. Teos pitää raivoisan tunnevyörynsä tiukasti hallinnassaan. Kahden naisen elämänkuvien rinnastaminen ja vuorottelu on toimiva, nopeita käänteitä tuottava moderni, fantasiamainen dramaturgia.

Weseliuksen teksti on inspiroinut Leinosta voimakkaasti. Se on runollista, täynnä ilmaisuvoimaisia metaforia ja yhdistää korkealentoisuutta ja mielen hätää julmuuteen, banaaliuteen ja pirullisuuteen.

Tekstin syke on kiihkeä ja nopeatempoinen. Se on tarjonnut säveltäjälle rytmisiä impulsseja ja signaaleja, jotka ovat sytyttäneet hänen mielikuvituksensa lentoon ja liikkeeseen. Tekstistä nousee tuo heittelehtivä liike korkealle ja matalalle, groteskista murinasta säteilyyn.

  • Hannu-Ilari Lampila, Helsingin sanomat 18.2.2021

Opera är redan i sig en syntes av många olika konstarter men rörelseoperan Alma! suddar ytterligare ut gränserna. Via en historisk spegel tangerar ämnesvalet stiligt aktuella diskussioner kring kvinnliga konstnärer.

  • Tove Djupsjöbacka, HBL 18.2.2021

Yksi koronatalven ilahduttavia yllätyksiä on Tanssiteatteri MD:n näyttämöltä striimattava Alma!-liikeooppera. Olisipa hienoa nähdä se tulevaisuudessa myös livenä! Tamperelaiselle säveltäjälle, Minna Leinoselle, Alma!-ooppera on huima nousu oopperasäveltäjien eturiviin. Leinosen sävellystyö on monimuotoista ja yllättävän kepeätäkin. Vain muutamalla soittimella toteutettu musiikki kiehtoo kapellimestari Jutta Seppisen johdolla.

  • Katariina Fleming, Tamperelainen 27.2.2021