Minna Leinonen, Heta Kuchka & defunensemble: From Me to View (konserttiversio 2023)

16.09.2023

kuva: Heta Kuchka

Kun suljet silmäsi, mitä näet?

Useimmiten musiikilliset aiheet löytyvät kokeilun ja aktiivisen ajattelun kautta. Näitä aiheita työstän sävellykseksi, jonka muusikot tulkitsevat. From Me to View:n sävellysprosessi alkoi tässä mielessä käänteisessä järjestyksessä, kun suuri osa teoksessa käytetyistä aiheista tuli muusikoilta.

Teoksessa lähestytään ihmisen ja ei-inhimillisen luonnon suhdetta. Teoksen alkusysäyksenä oli muusikoille esitetty kysymys "kun suljet silmäsi, mitä näet?". Muusikot visualisoivat lempimaisemansa, joille, ja joiden innoittamana, he spontaanisti soittivat. Kun muusikot improvisoivat valitsemissaan lokaatioissa, monin paikoin heidän soittonsa jäljitteli paikassa kuultavia ääniä ja sulautui osaksi maisemaa: Mikko Raasakasta tuntui, että lähelle tullut lintu reagoi hänen soittoonsa: "Pienen hetken aikaa tehtiin linnun kanssa kamarimusiikkia".

Improvisoinnit tallennettiin ja poimin niistä aiheita, jotka risteävät teoksessa, yhdistyvät toisiinsa, tukevat ja erottelevat toisiaan. Järjestelin, jäsensin, kehittelin, väritin, tulkitsin ja muokkasin improvisaatioista poimimiani aiheita. Jossain kohtaa prosessin edetessä muusikoiden improvisaatiot alkoivat tulla osaksi omaa ilmaisuani, tämä tapahtui pitkälti intuitiivisesti. 

Teoksen musiikki on eräänlaista kierrätysmusiikkia. Se nousi maisemasta muusikon improvisaatioiksi, tallennettiin, nuotinnettiin, tulkittiin ja sävellettiin osaksi kokonaisuutta ja lopuksi palautettiin maisemalle. Sävelsin aiheet yhteisille alueille hakeutuvaksi kokonaisuudeksi, jonka osuudet kukin muusikko kävi soittamassa omalle lempimaisemalleen.

Ohjaus, kuvaus, leikkaus: Heta Kuchka

Konsepti: Minna Leinonen ja Heta Kuchka

Sävellys: Minna Leinonen ja defunensemble

Konserttiversion äänisuunnittelu :Timo Kurkikangas.

Teos tehtiin alun perin vuonna 2019 installaatioksi galleriaan, jonka kahdessa huoneessa oli 5 näyttöä, joissa jokaisessa kukin muusikko soitti omalle lempimaisemalleen. Näytön vieressä oli vahvistin, josta kuului kunkin soittajan oma äänitetty osuus teoksesta. Teoksen galleriaversion mahdollistivat Sibelius-rahasto ja AVEK.

Teos ei olisi ollut mahdollinen ilman Hannan, Mikon, Lilyn, Emilin, Markuksen ja Timon poikkeuksellista omistautuneisuutta, defunensemblen taiteellisen johtajan Sami Klemolan tukea sekä upeaa yhteistyötä Hetan kanssa. 

videon editointi: Ville Hautakangas


Kritiikkejä

"Tekijyyden ja ajan rajat hämärtyivät jännittävästi defunensemblen esittämässä teoksessa From Me to View. Heta Kuchkan videot ja Minna Leinosen koostama äänikollaasi kiertyivät elävässä konserttitilanteessa yhteen osiaan suuremmalla teholla."

-Harri Hautala, Aamulehti 18.9.2023


Esityksiä

16.9.2023 klo 19 Tampere-talo pieni sali

defunensemble: 

Hanna Kinnunen, huilu 

Mikko Raasakka, klarinetti

Markus Hohti, sello

Anders Pohjola, elektroniikka

Heta Kuchka, video


23.9.2023 klo 19 Helsingin Musiikkitalo, Camerata

defunensemble ja Heta Kuchka

Kuvat: Heta Kuchka