Minna Leinonen & Jussi Suonikko: Hämeensillan laulavat veistokset

09.04.2024

kuva: Minna Leinonen

Hämeensillan pirkkalaisveistokset ovat lähes sata vuotta kestäneet ääneti talven viimat ja kesän helteet, mutta Tampere Biennalen 2024 aikana Wäinö Aaltosen patsaat saavat kauan kaihoamansa äänen. Patsaiden esittämät tekstit pohjautuvat Leena Ojalatvan, Tuula Pelttarin, Heikki Partalan ja Marjatta Virtasen kirjoituksiin, jotka ovat peräisin Koskessa virtaa mustetta -antologiasta.

Laulajat: Kielo Kärkkäinen (Suomen neito), Tuukka Haapaniemi (Eränkävijä), Hannu "Hannibal" Stark (Veronkantaja), Juha Junttu (Kauppias)

Veronkantajan (Juha Junttu) laulaman aikalaislaulun "Tammerkoski" on säveltänyt Lauri Lieppo ja sanoittanut Martti Jäppilä. Lue laulusta lisää Ylen artikkelista.

Installaatio oli ensimmäisiä kaupunkiteoksia, jotka suunnittelin Tampere Biennaleen 2024. Halusin festivaalin näkyvän ja kuuluvan myös osana kaupungin ikonista maisemaa. Otin teokseen työparikseni Jussi Suonikon, jonka taiteellista työtä on tukenut Pirkanmaan Kulttuurirahasto. Tein oman osuuteni teoksesta taiteellisen johtajan tervehdyksenä kaupungille.

Installaatio soi Tampere Biennalessa Hämeensillalla 9.–14.4.2024.


Suomen neito ja Eränkävijä laulavat Marjatta Virtasen runoa:

Syntyä kivestä patsaaksi

juurtua sillan kaiteeseen

olla osana maisemaa

kuunnella yöt ja päivät kaupungin ahnaan valtimon sykettä

sietää palelematta talven viimat

hikoilematta kesän helteet

kestää katseet, pitää sisällään

itkut ja naurut

olla puuttumatta

ihmisten asioihin.