Sirri bassogamballe ja soitinyhtyeelle

03.02.2019

kuva: Minna Leinonen

 Merisirrin arvellaan kuuluvan ensimmäisiin lintulajeihin, jotka ilmastonmuutos tappaa Suomesta sukupuuttoon. Merisirri pesii vain pensaattomilla tunturiylängöillä ja nuo elinympäristöt ovat katoamassa, kun puustot valtaavat tunturit.

Mikko Perkola on inspiroiva ja monipuolinen solisti, joka yhdessä kamariyhtyeen kanssa artikuloi sirrin ahdinkoa ja hätähuutoa, mutta myös toivon pilkahduksia. Teoksen sisältöä tukevat tekstit ovat peräisin Margaret Atwoodin artikkelista "It´s Not Climate Change - It´s Everything Change" vuodelta 2015 ja Giuseppe di Lampedusan novellista "The Leopard" vuodelta 1958.  

Soitinnus

gamba solo, fl, cl, ssax, pno, 2vln, vla, vlc, db

Kantaesitys

Mikko Perkola, viola da gamba, Uusinta Ensemble, José María Sánchez-Verdú, cond. Musica Nova Helsinki, February 3, 2019

Teos on Uusinta Ensemblen tilaus ja se on omistettu Mikko Perkolalle and Uusinta Ensemblelle.

Kuuntele

CHANGEnsemble, Mikko Perkola bass viol & Jutta Seppinen conductor

Äänitetty 16.9.2023 Yleisradio YLE

Arvioita


"Jutta Seppisen napakasti johtama Sirri oli koko konsertin pysäyttävin ja kärisyttävin kokemus. Viola da gamban taitaja Mikko Perkola ja kamariyhtye TampereRaw toivat teoksen hurjan sointimaailman niin iholle kuin musiikillisin keinoin on mahdollista. Uhanalaisen linnun hätä välittyi lähes pelottavalla voimalla. Herättävää musiikkia!"

  • Harri Hautala, Aamulehti 18.9.2023

"Minna Leinonen on organisoinut energiaa räjähtelevän hätähuutonsa taitavasti, jäntevän rytmikkäästi. Sirri on herttainen nimi Minna Leinosen uudelle tilausteokselle. Musiikki on kuitenkin kaikkea muuta kuin herttaista. Lähestyvä ekokatastrofi herätti paniikkimaista, lähes päättömästi ryntäilevää kauhua Mikko Perkolan viola la da gambassa sekä huilussa, klarinetissa, saksofonissa, alttoviulussa, sellossa ja pianossa. 

Sirri todistaa osaltaan, että ekokriisitietoisuus on vahvaa Suomen nykymusiikissa ja että  säveltäjät ja muusikot tutkivat omaa suhdettaan luontoon ja ilmastonmuutokseen. Viola da gamba on eräänlainen sävellyksen sirri, vaikkei se matki linnun ääntelyä - ellei sitten joissain hiljaisissa, avaran tunturimaiseman avaavissa lyhyissä hetkissä. Yleensä viola da gamba pakeni juoksutuksineen hätääntyneesti siristen muiden soittimien mukana. Katastrofivaara sai muusikot huutamaan, puhumaan, koputtelemaan soittimiaan - ikään kuin koko musiikillinen järjestys olisi uhattuna."

  • Hannu-Ilari Lampila, Helsingin Sanomat 02/2019

Katso Mikko Perkolan haastattelu:

https://www.youtube.com/watch?v=u6b8N82m3wY&t=13s

Muita esityksiä

16.9.2023 Tampere-talon Pieni sali klo 19

Mikko Perkola, bassogamba, Jutta Seppinen, kapellimestari

TampereRaw & Anders Pohjola, elektroniikka

23.9.2023 Musiikkitalon Camerata klo 19

Mikko Perkola, bassogamba, Jutta Seppinen, kapellimestari

TampereRaw & Anders Pohjola, elektroniikka