Tähtien synty sekakuorolle

22.05.2010

Kuva: Anu Levä Key ensemblen ja Jutta Seppisen juhlakonserttiin 8.2.2023

Sekakuorolle. Kesto 5 min.

Teksti Jaakko Juteini 

Wiipurilaisen osakunnan laulajien tilaus (WiOL).

Omistettu WiOLille ja Jutta Seppiselle

K.e.. WiOL ja kuoronjohtaja Jutta Seppinen, Temppeliaukion kirkko

Helsinki, 22.5.2010.

Kuunneltavissa CD: "Äänen ääret" by WiOL (2010) 

Tähtien synty sai alkunsa WioL:in ehdotuksesta säveltää kuoroteos käyttäen viipurilaisen kirjailijan Jaakko Juteinin (1781-1855) tekstiä. Tartuin mielestäni yhteen Juteinin musiikillisesti innostavimmista teksteistä haasteita kaihtamatta: tekstuurit ja sointikentät vaihtelevat teoksen aikana tiheästi ja paikoin kaikki äänet ovat solistisia. Luomiskertomusta ilmennetään sävellyksessä perkussiivisena takomisena, vellovina nauhoina, maagisesti kuhisevina pintoina, maan ja taivaan eriävinä äärinä ja tähtien tuikahtelevina pisteinä.

Tuoreimpia esityksiä

8.2.2023 Turun tuomiokirkko Key ensemble & Jutta Seppinen, kuoronjohtaja

21.9.2023 Ritarihuone, Helsinki Key ensemble & Jutta Seppinen, kuoronjohtaja

17.9.2023 Martinkirkko, Turku Key ensemble & Jutta Seppinen, kuoronjohtaja

Arvioita

Minna Leinonen on aikamme vaikuttavimpia taidemusiikin säveltäjiä. Uuden johtajansa Jutta Seppisen vetämän Key Ensemblen katedraalikonsertti kohosi ihmeellisiin astropsyykkisiin ulottuvuuksiin kun Leinosen viisiminuuttinen Tähtien synty -teos otti holvit haltuunsa. 

Viipurilaisen Jaakko Juteinin (1781-1855) teksti on pohja, mutta sävellyksessä ei ole mitään vanhahtavaa, vaikka aihe on arkaainen kuin itse aika. 

Tähtien synty on monen solistisen äänen kudelma, vaihtuvien äänikenttien siirtymien, risteilyjen ja rytmien pintaleikki vaikuttavilla syvyyksillä. 

Tähtien synnyn aiheena on luomiskertomus kosmisena tapahtumana, jossa taivas ja maa käyvät vuoropuhelua ja tähdet tuikkivat kaukaisina pisteinä. Tuskin kansalliskatedraalissa on kuultu montaa kertaa näin ultramodernia sävellystä. Sehän on melkein shokki, luonnonteiteen ja mystiikan palaveri.

Turun sanomat - Kari Salminen 9.2.2023


"PainavastI voi sanoa myös pelkin tekstistä nousevin ääntein. Minna Leinonen (s. 1977) pilkkoi Jaakko Juteinin kalevalaishenkisen Tähtien synnyn komeaksi luomisen kuvaksi, saaden taivaan väreilemään naisäänten pitkillä, suorilla, mikrointervallein erotetuilla linjoilla."

Helsingin sanomat - Annmari Salmela 22.9.2023