Three point eight jousikvartetille (2020/22)

09.07.2022

”We have only one globe. We need three point eight globes.”
Three point eight
on polarisoitunut teos maailman tilasta.

Vuonna 2019 Suomwn ylikulutuspäivä oli huhtikuun alussa, vuonna 2022 se oli jo maaliskuun lopussa. Jos kaikki kuluttaisivat luonnonvaroja kuin suomalaiset, tarvittaisiin 3,8 maapalloa. Ajatus 3,8 maapallosta oli käsittämätön lapselleni, joka kysyi, mikseivät ihmiset vain lopeta ylikuluttamista, Teoksen rauhattomuus kuvastaa yhteiskunnallista muutostilaa, jossa on mukana kitkaa ja säröä, herkkyydellä tavoittelen lapsen tapaa kohdata asiat vilpittömästi. Koen, että musiikissa säröjen kautta myös herkkyyden voi tuntea intensiivisemmin. 

Kesto 14 minuuttia 

   kuva: Minna Leinonen

Vuoden 2020 Musiikin aika -festivaalille kaavaillun jousikvarteton sävellystyö osui aikaan, jolloin pandemia mullisti kuvaamme maailmasta. Sävellys tuli tehdä poikkeusajan keskellä, eikä varmuutta ollut teoksen esittäjistä eikä lopulta esityksestäkään. Pudotus musiikittomaan yhteiskuntaan oli lohduton. Kvarteton säveltäminen ilman muusikoita, joita ajatella, tuntui kuin olisin luomassa luurankoa - tyhjää kuorta ilman sisältöä. Sävellystyö ei ole koskaan tuntunut niin yksinäiseltä kuin keväällä 2020, sillä esittäjät ja yleisö ovat useimmiten säveltäjän ainoa työyhteisö. Keväällä 2022 saatuani tietää teoksen kantaesittäjät halusin muokata kvartettoa. Vasta elävien muusikoiden läsnäolon kautta tunsin saavani sävellykseen sen tarvitsemaa inhimillisyyttä.

Säveltäminen on tapa luoda dialogia maailman kanssa. Erityisesti maailman kriisitilanteissa huomio kiinnittyy siihen, mitä haluan musiikillani sanoa. Toisinaan verhoan teoksen idean poeettiseen ilmaisuun, jolloin ajatukset, kokemukset ja maailmankuva voivat välittyä välähdyksinä, hahmoina tai tunnelmina ja toisinaan haluan tulkita teoksissani musiikin ja todellisuuden suhdetta kaunistelematta sitä. 

Three point eight on Viitasaaren Musiikin ajan tilaus.

Kiitos työskentelytuesta Taiteen edistämiskeskukselle.

Esityksiä

Three point eight (K.e.) Quartetto Maurice: Georgia Privatera, viulu, Laura Bertolino, viulu, Francesco Vernero, alttoviulu, Aline Privatera, sello

https://musiikinaika.org/shadows-for-the-future/

Kuuntele

https://areena.yle.fi/audio/1-62508115

(linkki kuunneltavissa la 9.7.2022 saakka)